Żytnie jabłczanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wspaniałe drożdżówki,świetne na zdrowe drugie śniadanie.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Zaczyn:
    15 dg drożdży
    2 łyżki mleka
    Łyżka mąki pszennej
    Łyżka cukru

    Ciasto:
    100 gr masła
    Szklanka mąki żytniej
    1/3 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru kokosowego
    Ekstrakt waniliowy
    Łyżeczka kurkumy

    Nadzienie:
    3 słodkie jabłka
    3 garści rodzynek
    2 łyżki posiekanych migdałów
    Łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    2 łyżki mleka
    Cukier kokosowy

Żytnie jabłczanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16x30xw 1. Najpierw szykuję zaczyn,. Drożdże rozcieram z cukrem,mlekiem i mąką, zostawiam na kwadrans.
    W międzyczasie roztapiam masło,dodaję mleko i kurkumę. W misce łączę dwa rodzaje mąki,dodaję cukier i zaczyn. Następnie wlewam masło z mlekiem i na koniec parę kropli wanilii. Całość wyrabiam aż ciasto zacznie odchodzić od ręki-trwa to mniej więcej 15 minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
    Jabłka obieram, kroję w drobną kostkę, dodaję cynamon,posiekane migdały i namoczone we wrzątku rodzynki, mieszam nadzienie.
  • 2. Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek, lekko go spłaszczam i rozciągam. Na środek nakładam porcję jabłkowego nadzienia. Bułeczki zlepiam jak pierogi, odstawiam na blachę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Gotowe ciastka smaruję mlekiem i posypuję szczyptą cukru. Moje jabłczanki piekę około 25-30 minut w 175 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy