Żurek

0 (0 ocen)

Prosty przepis na żurek

Składniki:

  • • 2-3 pętka białej kiełbasy
    • kawałek wędzonych żeberek
    • 500 ml zakwasu żurkowego (ja kupuje zawsze w szklanej butelce)
    • włoszczyzna
    • 1 średnia cebula
    • 1-2 ząbki czosnku
    • ziele angielskie, listek laurowy
    • majeranek
    • 2-3 ziemniaki*
    • sól , pieprz

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę i żeberka włożyć do garnka, zalać 2 - 2,5 l wody, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy. Zagotować, dodać obraną włoszczyznę i cebulkę. Gotować ok.30-45 minut.
    Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy, ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlać zakwas. Pogotować chwilę, dodać zgniecione ząbki czosnku. Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka .
    Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki .
    * ziemniaki można pominąć

Komentarze

Podobne przepisy