Zupa wiśniowa z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta zupa owocowa, podawana przed wyjściem w pole. Czasami miło wspominać stare, dobre czasy. Schłodzona, idealnie orzeźwia.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g wiśni
    500-600 g ziemniaków
    250 ml mleka
    1 łyżka mąki
    2 łyżki śmietany 18%
    cukier

Zupa wiśniowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa wiśniowa z ziemniakami 1. Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, zalewamy zimną wodą (1,5 l), wsypujemy 2 łyżki cukru, gotujemy od momentu zawrzenia około 10 min.
    Mleko mieszamy z mąką, dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagrzewamy. Do smaku doprawiamy cukrem.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy, mieszamy ze śmietaną.
    Zupę podajemy z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy