Ziemniaki 40 dag
Szpinak ½ kg (może być świeży lub mrożony)
Cebula biała 2 szt.
Czosnek 2 ząbki
Mięso mielone wieprzowe ½ kg
Ser żółty plastry 10 dag
Jajka 2 szt.
Sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Masło 2 łyżki
Zapiekanka ze szpinakiem, serem i mięsem wieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić połowę cebuli, czosnek, dodać szpinak, doprawić do smaku, chwile podsmażyć i lekko przestudzić. Mięso połączyć z resztą cebuli, jajkami, doprawić od smaku solą i pieprze i dokładnie wyrobić masę. Formą żaroodporną wysmarować dokładnie tłuszczem i ułożyć na niej warstwami. Mięso mielone, ziemniaki, szpinak a na górę ułożyć plasterki sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.
Komentarze