Zapiekanka ze szpinakiem, serem i mięsem wieprzowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybkie i smaczne danie na obiad.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki 40 dag
    Szpinak ½ kg (może być świeży lub mrożony)
    Cebula biała 2 szt.
    Czosnek 2 ząbki
    Mięso mielone wieprzowe ½ kg
    Ser żółty plastry 10 dag
    Jajka 2 szt.
    Sól i pieprz do smaku
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Masło 2 łyżki

Zapiekanka ze szpinakiem, serem i mięsem wieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić połowę cebuli, czosnek, dodać szpinak, doprawić do smaku, chwile podsmażyć i lekko przestudzić. Mięso połączyć z resztą cebuli, jajkami, doprawić od smaku solą i pieprze i dokładnie wyrobić masę. Formą żaroodporną wysmarować dokładnie tłuszczem i ułożyć na niej warstwami. Mięso mielone, ziemniaki, szpinak a na górę ułożyć plasterki sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy