Zapiekanka "Gołąbek" z kapustą i mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dlaczego Gołąbek? Bo w smaku delikatnie przypomina tradycyjne gołąbki :) wersja wzbogacona o inne warzywa, no i oczywiście inna forma przygotowania :) polecam przepyszną zapiekankę

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 1kg mięsa mielonego
    ok. 1kg kapusty białej
    puszka groszku
    puszka kukurydzy
    puszka pomidorów krojonych w zalewie
    200g ryżu
    czerwona cebula
    2łyżeczki: oregano, majeranku , lubczyku, marynaty klasycznej do mięs
    1 łyżeczka soli
    olej
    2 jajka

Zapiekanka "gołąbek" z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ggckms 1. Mięso mielone przyprawić i odstawić na godzinę. Następnie podsmażyć na czerwonej cebuli. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę zeszatkować. W naczyniu żaroodpornym umieścić kapustę, kukurydzę, groszek i pomidory. Wymieszać. Dodać mięso i ryż , wymieszać dokładnie całość. "Wygładzić" z wierzchu i polać rozbełtanymi jajkami. Zapiekać ok 1-1,5h w 180*C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy