Dlaczego Gołąbek? Bo w smaku delikatnie przypomina tradycyjne gołąbki :) wersja wzbogacona o inne warzywa, no i oczywiście inna forma przygotowania :) polecam przepyszną zapiekankę
2 godz.
Składniki:
ok. 1kg mięsa mielonego
ok. 1kg kapusty białej
puszka groszku
puszka kukurydzy
puszka pomidorów krojonych w zalewie
200g ryżu
czerwona cebula
2łyżeczki: oregano, majeranku , lubczyku, marynaty klasycznej do mięs
1 łyżeczka soli
olej
2 jajka
Zapiekanka "gołąbek" z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przyprawić i odstawić na godzinę. Następnie podsmażyć na czerwonej cebuli. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę zeszatkować. W naczyniu żaroodpornym umieścić kapustę, kukurydzę, groszek i pomidory. Wymieszać. Dodać mięso i ryż , wymieszać dokładnie całość. "Wygładzić" z wierzchu i polać rozbełtanymi jajkami. Zapiekać ok 1-1,5h w 180*C
Komentarze