Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chciałam tę zapiekankę nazwać: lazania z kapusty, ale to by chyba była przesada ;) Nie ma w niej ani grama makaronu, bo jego rolę spełniają właśnie liście kapusty. Może bardziej przypomina gołąbki? Całość smakuje świetnie, jest to pełnowartościowy, sycący obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    6-8 liści białej kapusty, ugotowanych do miękkości
    0,5 kg mięsa wieprzowego, mielonego (karkówka, łopatka)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    0,5 szklanki ostrego sosu Kebab
    kilka plastrów żółtego sera
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    odrobina oleju do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Naczynie, w którym będzie się piekła zapiekanka natłuszczam olejem. Na dno wykładam liście kapusty (można je porwać na kawałki).
    Olej rozgrzewam na patelni, wrzucam mięso mielone, lekko je solę i podsmażam rozdrabniając. Gdy przestanie być surowe, doprawiam je sosem i jeszcze chwilę podsmażam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mięso wykładam na kapustę w naczyniu, na nim układam kilka plastrów sera, po czym wszystko przykrywam znowu kapustą. Górę zapiekanki smaruję pozostałym sosem, przykrywam plastrami sera. Piekę ok. 60 minut, pod przykryciem, w temperaturze 200 stopni C (uwaga na ser, żeby się nie przypalił).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować