Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem

4.48 (146 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna i sycąca zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty. W sam raz na jesienny obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1/2 główki kapusty włoskiej ( 500 g)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    sól
    pieprz czarny
    przyprawy do mięsa mielonego
    przyprawa do ziemniaków
    150 g sera żółtego
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażyć doprawiając solą i przyprawą do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wyrównać.
  • 2. Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy - sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na podsmażone ziemniaki.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do dużej formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Ziemniaki Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować