Smaczna i sycąca zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty. W sam raz na jesienny obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę :)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1/2 główki kapusty włoskiej ( 500 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
sól
pieprz czarny
przyprawy do mięsa mielonego
przyprawa do ziemniaków
150 g sera żółtego
olej rzepakowy
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażyć doprawiając solą i przyprawą do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wyrównać.
2.Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy - sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na podsmażone ziemniaki.
3.Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do dużej formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :)
Komentarze