1.Ziemniaki obieramy, obgotowujemy w całości 10 minut w posolonej wodzie. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni podsmażamy oddzielnie pieczarki (na maśle), cebulę (na oleju) i kiełbasę. Podsmażone składniki przekładamy do miski mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Ziemniaki po obgotowaniu kroimy na plastry około 3 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną.
W naczyniu układamy warstwami:
- ziemniaki
- mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa)
- ser żółty
- ziemniaki
- mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa)
- ser żółty
- ziemniaki
- ser żółty
Wierzch posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Podajemy z ketchupem.
Komentarze