Udka z kurczaka w słodkim sosie śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ulubiony niedzielny obiad mój i męża. Często serwujemy sobie tą pyszną potrawę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
    kilka łyżek masła do smażenia,
    10 suszonych śliwek,
    10 suszonych moreli,
    2 cebule czerwone,
    1/2 szklanki powideł śliwkowych,
    1/2 szklanki ketchupu,
    1/2 szklanki koncentratu pomidorowego,
    3/4 szklanki wody,
    3 łyżeczki cukru,
    łyżka octu,
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku.

Udka z kurczaka w słodkim sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka opłucz, osusz. Oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i obsmaż na maśle.
  • 2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na maśle pozostałym po smażeniu mięsa. Następnie dodaj pokrojone w paski śliwki i morele.Smaż ok 5min. Kolejno dodawaj pozostałe składniki i zagotuj. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku.
  • 3. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Mięso zalej przygotowanym sosem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni godzinę. Można podawać z sałatą i duphinkami .

Porady

Pozostały sos można użyć do nachosów. Idealnie do nich pasuje zarówno na ciepło jak i zimno.

Komentarze

Podobne przepisy