PODUDZIE Z KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

4.49 (162 ocen)

Przyrządzone w ten sposób mięso kurczaka jest soczyste, delikatnie słodkie, lekko pikantne i pieści podniebienie

Składniki:

  • 10 szt podudzi z kurczaka
    1 szklanka powideł śliwkowych
    1 szklanka pikantnego keczupu
    10 śliwek kalifornijskich
    1 średnia cebula
    łyżka masła
    3 łyżki oleju
    papryka ostra
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzie z kurczaka w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia posypujemy solą, pieprzem i papryką odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, gdy cebula jest już gotowa oddajemy do niej powidła, keczup i pokrojone śliwki kalifornijskie. Wszystko razem dusimy przez chwilę, aby nam się wszystko dobrze połączyło. Na rozgrzanej patelni smażymy podudzia po obydwóch stronach.
    Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować