Torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny torcik pachnący truskawkami, idealny na upalne dni.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 1 kilogram
    - masło: 125 gramów
    - cukier: 15 dekagramów
    - jaja: 2 sztuki
    - proszek do pieczenie: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - mleko: 3 szklanki
    - budyń o smaku waniliowym: 1 opakowanie
    - galaretka truskawkowa: 2 opakowania

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto łącząc ze sobą składniki: pół kostki masła, 10 dag cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag mąki pszennej, 100 ml mleka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy ciasto na dwie części.
  • 2. Budyń waniliowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Smarujemy ostudzonym budyniem wierzch pierwszego ciasta i przykrywamy drugim.
  • 3. Truskawki przekrawamy na pół, posypujemy cukrem i zostawiamy na pół godziny, by puściły sok. Odsączamy na sitku. Owoce układamy na cieście.
  • 4. Przygotowujemy galaretkę. Gęstniejącą, schłodzoną galaretką polewamy truskawki. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, aż galaretka całkowicie stężeje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy