Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto łącząc ze sobą składniki: pół kostki masła, 10 dag cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag mąki pszennej, 100 ml mleka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy ciasto na dwie części.
2.Budyń waniliowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Smarujemy ostudzonym budyniem wierzch pierwszego ciasta i przykrywamy drugim.
3.Truskawki przekrawamy na pół, posypujemy cukrem i zostawiamy na pół godziny, by puściły sok. Odsączamy na sitku. Owoce układamy na cieście.
4.Przygotowujemy galaretkę. Gęstniejącą, schłodzoną galaretką polewamy truskawki. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, aż galaretka całkowicie stężeje.
Komentarze