Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tiramisu, od tego zaczęła się moja przygoda z ciastami. Pierwsze popisowe, nie znam nikogo komu by nie smakowało.

  • 30 min

Składniki:


  • 1kg sera mascarpone (u mnie zawsze Piątnicy)
    5 średnich żółtek
    5 łyżek cukru
    300gr biszkoptów języków
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    kakao do posypania

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalać dwoma szklankami gotującej wody i odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać serek, wciąż ucierając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja używam teflonowej, więc nie potrzebuję, ale zwykła blaszka wchodzi w reakcję z kawą i ciasto na bokach może ciemnieć), każdy biszkopt zanurzać w kawie, chwilę odczekać, aby obciekł i układać jeden przy drugim na dnie. Masę serową podzielić na 2 równe części, jedną z nich przykryć biszkopty, ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć resztą masy. Obficie obsypać kakao. Schłodzić przez noc w lodówce.

    Smacznego :)

    Zapraszam na mój blog: anulekkkk.blox.pl

Porady

* Na pewno wiecie, że do Tiramisu daje się likier Amaretto, ja tego nie robię, bo nie lubimy alkoholi w ciastach ** Przetestowałam kilka przepisów na ten deser i wierzcie mi, masa bez żadnych dodatków (ubita śmietana, piana z białek) utrzymuje najlepszą konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy