Ślimaczki z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne na przekąskę lub piknik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąka pszenna
    100g drożdże
    do 8 łyżek cukru (zależy od gustu)
    margaryna ( roztopiona kostka )
    2 szkl. mleka
    4 jajka
    2 cukry waniliowe
    2 szczypty soli
    cynamon

Ślimaczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
    Pozostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
    cukry waniliowe, 2 szczypty soli, 2 całe jajka, 2 żółtka oraz wyrośnięte drożdże.
    Wyrabiając ciasto dodać roztopioną margarynę tak, żeby dało się zagnieść ciasto.
    Gdy ciasto odchodzi od ręki przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

    Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta
    następnie posypać cynamonem (wedle uznania). Zwinąć jak roladę. Powstałe rolady pokroić w paski o grubości do 2 cm.
    Tak przygotowane ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie
    ( żeby się nie skleiły w trakcie pieczenia). Wierzch każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym białkiem
    i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
    Gotowe ślimaczki można zjeść na ciepło bądź po ich wystudzeniu.

Komentarze

Podobne przepisy