Roladki francuskie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Roladki znakomicie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno dlatego można je przygotować dzien wcześniej np. na jakieś przyjęcie.

  • 40 min

Składniki:

  • Jedno mrożone ciasto francuskie, 25 dag sera żółtego, 6 plastrów boczku, 6 plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 jajko, pieprz, sól.

Roladki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki francuskie 1. 1. Ciasto francuskie rozmroż i delikatnie rozwałkuj. Nie zdejmuj papieru, którym było zawinięte (niech zostanie pod spodem ciasta).
    2. Zetrzej ser na tartce o najmniejszych oczkach i posyp nim ciasto tak aby z brzegu zostało po 2cm wolnego miejsca.
    3. Na utarty ser ułóż na przemian plastry boczku i plastry szynki.
    4. Posyp szynkę pietruszką.
    5. Ciasto zwin w roladę i używając do pomocy papieru,wstaw do lodówki (już bez papieru) na 15 minut.
    6. Wyjętą roladę posmaruj roztrzepanum jajkiem, doprawionum solą i pieprzem.
    7. Nożem pokrój roladę na krążki. ok. 1cm. Roladki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp ok. cm.
    8. Roladki piecz 15-20 minut w temp. 180 st. C na złocisty kloor.

Porady

Roladę przed zawinięciem można też polać odrobiną ketchupu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy