Roladki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto francuskie rozmroż i delikatnie rozwałkuj. Nie zdejmuj papieru, którym było zawinięte (niech zostanie pod spodem ciasta).
2. Zetrzej ser na tartce o najmniejszych oczkach i posyp nim ciasto tak aby z brzegu zostało po 2cm wolnego miejsca.
3. Na utarty ser ułóż na przemian plastry boczku i plastry szynki.
4. Posyp szynkę pietruszką.
5. Ciasto zwin w roladę i używając do pomocy papieru,wstaw do lodówki (już bez papieru) na 15 minut.
6. Wyjętą roladę posmaruj roztrzepanum jajkiem, doprawionum solą i pieprzem.
7. Nożem pokrój roladę na krążki. ok. 1cm. Roladki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp ok. cm.
8. Roladki piecz 15-20 minut w temp. 180 st. C na złocisty kloor.
Porady
Roladę przed zawinięciem można też polać odrobiną ketchupu.
Komentarze