ROLADA biszkoptowo - szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

pyszna i lekka rolada z kremem śmietanowym z mascarpone i agrestowa galaretką

  • 3 godz.

Składniki:

  • papier do pieczenia
    6 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki rozdrobnionego i odciśniętego szpinaku

    krem:

    200 ml śmietany kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    2 płaskie łyżki cukru
    galaretka agrestowa

Rolada biszkoptowo - szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
  • gotowe ciasto by trafić do pieczenia 2. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników.
    Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC około 20-25 minut.
  • gotowe ciepłe ciasto rolujemy 3. Gotowy biszkopt natychmiast przełóż na ściereczkę i zroluj.
  • pyszna i gęsta masa delikatna i kremowa w smaku 4. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukru i mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
  • gotowa by się schłodzić 5. Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, rozsmarować na nim masę (3-4 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i pokrojoną galaretką. Całość schłodzić w lodówce ok 2 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy