Rolada biszkoptowo - szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
2.Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC około 20-25 minut.
3.Gotowy biszkopt natychmiast przełóż na ściereczkę i zroluj.
4.Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukru i mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
5.Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, rozsmarować na nim masę (3-4 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i pokrojoną galaretką. Całość schłodzić w lodówce ok 2 godz.
Komentarze