Rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniale smakują z poranną kawą.

  • 30 min

Składniki:

  • 60 dkg mąki
    200g masła lub margaryny
    5 dkg drożdży
    4 łyżki śmietany 12%
    3 jajka
    białko
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    Mały słoiczek nutelli
    10 dkg cukru pudru

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, jajka, rozkruszone drożdże, śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto przekładamy do woreczka, szczelnie zawiązujemy i na ok. 15 minut wkładamy do zimnej wody (ciasto rośnie).
  • Przyg 1 3. Ciasto dzielimy na 5-7 części. Każdą rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty.
    Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce nutelli i formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym białkiem.
  • przyg 2 4. Układamy na blasze i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
    Rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast czekolady można nadziać dżemem lub ulubioną konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy