Rogaliki na oleju z chałwą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe w wykonaniu. Zamiana masła na olej sprawia, że nie rozkruszają się jak tradycyjne kruche rogaliki ale są zwarte i wytrzymałe.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    125g serka homogenizowanego,
    100ml oleju,
    50ml mleka,
    80g cukru pudru,
    1 białko,
    Szczypta soli,
    1 żółtko,
    Ok. 70g chałwy (smak dowolny)

Rogaliki na oleju z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodajemy resztę składników (oprócz żółtka i chałwy), mieszamy i zagniatamy dokładnie na gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na pół, formujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt koła średnicy ok. 25cm. Dzielimy na 8 trójkątów, na każdy kawałek kładziemy po trochę chałwy i zwijamy rogaliki. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta.
  • 3. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.

Porady

Rogaliki przed pieczeniem można posypać gruboziarnistym cukrem, sezamem, makiem lub po upieczeniu cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy