Przekładaniec z owocami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wygląda efektownie, jest proste w przygotowaniu i szybko znika z talerza!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 50 dag mąki, szklanka cukru, 25 dag margaryny, jedno jajko, jedno żółtko, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg owoców (jabłka,śliwki lub gruszki)
    Masa budyniowa: 3/4 l wody, 4 łyżki cukru, 2 budynie waniliowe
    Masa biszkoptowa: 3 białka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przekładaniec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wylepic nim dużą blachę do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone w cząstki owoce.
  • 2. Masa buydyniowa: Ugotować budyń na wodzie z cukrem. Gorący wyłożyć na owoce i równo rozprowadzić.
  • 3. Masa biszkoptowa: Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i żółtka ciągle ubijając. Wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Biszkop wylać na budyń.
  • 4. Ciasto wstawic do gorącego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy