przekładaniec z owocami w galaretce

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie ciasto wymyśliłam na spotkanie urodzinowe w pracy męża. Użyłam do niego mrożonej mieszanki kompotowej. Owoce w galaretce były więc trochę kwaśne ale pasowały do słodkiej masy budyniowo-galaretkowej. Jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to użyjcie świeżych owoców lub owoców z syropu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • forma 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    50 g masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na przełożenie:
    5 szklanek wody
    3 opakowania budyniu cytrynowego lub kisielu
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    4 łyżki cukru
    na wierzch:
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    450 g mieszanki kompotowej lub świeżych owoców (wiśnia, malina, truskawka, czarna porzeczka)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Przekładaniec z owocami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na gęstą białą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Przelać do formy i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Proszek budyniowy i cukier rozpuścić w szklance wody i ugotować na pozostałej wodzie. Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
  • 3. Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wody. Odstawić. W formie ułożyć jeden blat ciasta, wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy i przykryć ciastem. Wyłożyć resztę masy, rozsmarować i odstawić do ostygnięcia. Na wystudzonej masie ułożyć owoce. Zalać tężejącą galaretką.

Porady

Zamrożonych owoców nie rozmrażać, dzięki temu galaretka szybko stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować