Powidło truskawka-rabarbar

0 (0 ocen)

Przepyszne powidła z truskawek z rabarbarem do wykorzystania w okresie jesienno-zimowym. Cudowne przedłużenie lata!

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1 kg rabarbaru
    1,2 kg cukru
    1 cytryna

Powidło truskawka-rabarbar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny. Następnie zagotuj i duś przez 10 minut. Truskawkę umyj, jeśli są duże - przekrój na pół i wrzuć do rabarbaru. Gotuj kolejne 20 minut, cały czas mieszając. Parę minut przed końcem gotowania dodaj sok z cytryny. Rozlej gorące powidło do słoiczków, zakręć i przewróć. Odstaw do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy