W okresie "paprykowym" zawsze robię to danie zamiast gołąbków. Robi się je szybciej i rewelacyjnie smakuje.
1 godz. 30 min
Składniki:
ok. 10-12 małych papryk
1 kg mielonego mięsa
1 torebka ugotowanego i wystudzonego ryżu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 jajka
przyprawa do mięsa mielonego
wegeta
sól i pieprz do smaku
kostka rosołowa i koncentrat pomidorowy
listek laurowy ,parę ziaren ziela angielskiego
Papryki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykom wykroić ogonki i w miarę możliwości oczyścić środek papryk z nasion.
2.Mięsko wymieszać z ryżem i przyprawami. Można dodać pół szkl. wody,żeby mięso było delikatniejsze i dobrze wszystko wyrobić.
3.Mięsem nafaszerować papryki i poukładać je w garnku.Zalać wodą do poziomu papryk, dodać kostkę rosołową, trochę soli, koncentrat pomidorowy oraz listek i ziele. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
Porady
Papryki można podać jako dodatek do ziemniaków lub jako osobne danie.
Komentarze