Paleczki faszerowane

0 (0 ocen)

te podudzia zachwycą nawet najwymyślniejszych gości

Składniki:

  • 8-10 podudzi z kurczaka
    opakowanie sera białego 20-25dag
    mrożony szpinak rozdrobniony 2-3 kosteczki
    sól, pieprz, ewentualnie czosnek dla smakoszy

Paleczki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podudzia bez kości 1. Surowe podudzia obieramy z kości wywracając przy tym mięso na drugą stronę, przyprawiamy jarzynką i odstawiamy na 2 godz.
  • masa serowo szpinakowa 2. Szpinak przesmażamy na patelni i odparowujemy z niego wodę
    Do białego sera dodajemy lekko przestygnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem do smaku( jeśli ktoś lubi dodajemy czosnek)
  • faszerowane pałeczki 3. Pałeczki faszerujemy nadzieniem wywijając je z powrotem na prawą stronę. Farszu nie nakładamy tak aby nie wychodził z górnego otworu gdyż podczas pieczenia wypłynie.Aby farsz nie wypłynoł można górę spiąć szpilkami do mięsa bądź wykałaczkami
  • Faszerowane podudzia 4. pałeczki dusimy na rozgrzanej patelni lub zapiekamy w piekarniku aż mięsko nie będzie surowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy