To chyba jedna z moich ulubionych wersji owsianki - smaczna, sycąca i bez dodatku cukru! Jest idealna na słodkie leniwe śniadanie, ale także świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
Owsianka zapiekana z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 10-15 minut. Jabłka razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, a banana kroimy na kostkę. Owoce łączymy z płatkami i doprawiamy cynamonem. Dwa niewielkie naczynia do zapiekania smarujemy masłem i przekładamy do nich owsiankę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Przed podaniem na owsiankę wykładamy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i posypujemy go cynamonem. Zapiekana owsianka wyśmienicie smakuje zarówno podawana na gorąco, jak i na zimno.
Komentarze