Owocowe ciasto w słoiczkach

0 (0 ocen)

Słodziutkie ciasto z pysznymi, kwaskowatymi owocami tworzy bardzo zgrane połączenie. Upiekłam je w słoiczkach żeby móc je ze sobą zabrać na piknik. To idealne rozwiązanie aby ciasto nie pogniotło się w czasie drogi :)

Składniki:

  • Na 4-5 słoiczków:

    200 g mąki pszennej
    170 g masła
    100 g cukru
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    kruszonka:

    łyżka masła
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    łyżeczka wiórków kokosowych

    małe jabłko szara reneta
    łodyga rabarbaru
    6-8 łyżek malin

Owocowe ciasto w słoiczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki.
  • 2. Jajka miksujemy z cukrem.

    Dodajemy miękkie masło i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

    Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Dokładnie mieszamy.
  • 3. Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.

    Rabarbar obieramy i kroimy.
  • Owocowe ciasto w słoiczku 4. Do każdego słoiczka nakładamy po 2 łyżki ciasta.

    Przykrywamy je pokrojonym rabarbarem a później kolejną łyżką ciasta.

    Kolejną warstwę tworzą pokrojone jabłka, łyżka ciasta oraz maliny.

    Wierzch posypujemy kruszonką.

    Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy