Waniliowe serniczki w słoiczkach

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Choć są dość pracochłonne, uwierzcie mi, że warto:). Chociażby dlatego, żeby zobaczyć uśmiech w oczach gości. Serniczki są naprawdę smaczne, polecam każdemu. Zrobiłam z tych składników 8 dużych porcji.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku
    2 śmietany w proszku śnieżki
    300ml zimnego mleka
    2 płaskie łyżki żelatyny
    2 galaretki truskawkowe
    500g truskawek
    200g borówek
    300ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Waniliowe serniczki w słoiczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namaczamy w 100ml zimnej wody. Odstawiamy. Śnieżki ubijamy w 300ml zimnego mleka. Dodajemy do twarogu. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła, dodajemy do niej trochę masy serowej, następnie wlewamy do pozostałych składników - dzięki temu masa się nie zetnie. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
  • 2. Masę przekładamy do słoiczków, na około 1/2 ich wysokości. Do masy wtykamy wyszypułkowane, przekrojone na pół truskawki - po około 2-3 sztuki na słoik.
  • 3. Galaretkę rozrabiamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy, tężejącą wylewamy do słoiczków na masę serową tak by zostało jeszcze trochę wolnego miejsca. Zostawiamy do całkowitego stężenia na minimum 2 godziny.
  • 4. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy na galaretkę. Dekorujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować