Ogórki w zalewie musztardowej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon ogórkowy w pełni, więc polecam taką wersję słoikowych pyszności.

  • 60 min

Składniki:

  • około 3 kg świeżych ogórków
    5 łyżek musztardy (dowolny rodzaj)
    liść laurowy
    ziele angielskie
    koper
    czosnek
    liście wiśni
    korzeń chrzanu
    Zalewa:
    5 szkl. wody
    1 szkl. octu
    1 szkl. cukru
    5 łyżek soli

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na cztery części, wykroić pestki. Do wyparzonych słoików na dno wkładać po jednym liściu laurowym, liściu wiśni, kilku ziarenkach ziela angielskiego, gałązce kopru, dwóch ząbkach czosnku, kawałku korzenia chrzanu.
    Zalewa: 5 szklanek wody, szklankę octu, szklankę cukru i 5 łyżek soli zagotować. Musztardę rozprowadzić w małej ilości gorącej wody i wymieszać z resztą zalewy.
    Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Porady

Jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak, można dodać kilka ziarenek chili lub użyć naprawdę ostrej musztardy.

Komentarze

Podobne przepisy