Makaron z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dla dzieci od 7/8 miesiąca życia. Przepis pochodzi z książki "Pierwsze potrawy Twojego dziecka"

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (różne kształty): 75 gramów
    - oliwa (z oliwek): 1 łyżka
    - cebula (mała, drobno posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (przeciśnięty): 1 ząbek
    - pomidor (obrane ze skórki, posiekane, bez nasion): 2 sztuki
    - przecier pomidorowy: 1 łyżka
    - sok jabłkowy: 100 mililitrów
    - tuńczyk (z puszki, w oleju, odcedzony, rozdrobniony): 200 gramów
    - ser fromage frais: 3 łyżki

Makaron z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp makaron do wrzącej przefiltrowanej wody i gotuj przez 10–12 minut albo tak jak podano na opakowaniu.
  • 2. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 3–4 minuty, cały czas mieszając.
  • 3. Dodaj posiekane pomidory, przecier pomidorowy, sok jabłkowy albo wodę oraz tuńczyka. Gotuj wszystko przez kolejnych 4–5 minut.
  • 4. Wmieszaj tyle fromage frais , żeby powstał kremowy sos.
  • 5. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem.

Komentarze

Podobne przepisy