Lody jagodowo-rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Pyszne, kremowe lody domowe. Bez kryształków lodu i bez maszyny. Trzeba tylko pamiętać, aby 10 minut przed podaniem wyciągnąć je z zamrażalnika.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • rabarbar, 150 gram
    jagody, 150 gram
    cukier, 50 gram
    whiskey, 1 łyżka
    sok z połowy cytryny
    śmietana kremówka, 250 mililitrów

Lody jagodowo-rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lody 1. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka razem z jagodami i cukrem. Gotować (około 20-30 minut), aż owoce się rozpadną, a sok który puściły zgęstnieje. Następnie zmiksować na gładko. Gotować jeszcze 10 minut. Kiedy owoce wystygną dodać whiskey i sok. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą owocową. Przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Miksować co 30-40 minut do całkowitego zamrożenia (proces ten trwa około 3-4 godzin).

Komentarze

Podobne przepisy