Lasagne z mielonym mięsem drobiowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wersja lasagne z mięsem drobiowym i parmezanem... to tylko w kuchni włoskiej ? U nas też sprawdza się !!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g mięsa drobiowego z udek (zmielone)
    2 małe cukinie
    puszka pomidorów pokrojonych
    2 cebule
    200 g płatów lasagne
    100 g startego parmezanu
    sól
    pieprz biały i czarny
    pęczek bazylii
    pół l mleka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki

Lasagne z mielonym mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasagne z mielonym mięsem drobiowym 1. Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju. Włożyłem mięso, smażyłem 5 minut. Dodałem pomidory z zalewą i posiekaną bazylią. Doprawiłem solą i pieprzem, dusiłem 10 minut.
    Mąkę z masłem zasmażyłem na złoto, wlałem mleko i mieszając zagotowałem. Sos doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową , dodałem starty parmezan.
    Cukinię umyłem, odkroiłem końce i pokroiłem wzdłuż na paski. Na dno formy prostokątnej wlałem kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyłem podgotowane płaty makaronu, posmarowałem je sosem mięsnym, przykryłem paskami cukinii i polałem sosem. W ten sposób ułożyłem kilka warstw. Zapiekałem 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy