Wersja lasagne z mięsem drobiowym i parmezanem... to tylko w kuchni włoskiej ? U nas też sprawdza się !!!
1 godz. 20 min
Składniki:
300 g mięsa drobiowego z udek (zmielone)
2 małe cukinie
puszka pomidorów pokrojonych
2 cebule
200 g płatów lasagne
100 g startego parmezanu
sól
pieprz biały i czarny
pęczek bazylii
pół l mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Lasagne z mielonym mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju. Włożyłem mięso, smażyłem 5 minut. Dodałem pomidory z zalewą i posiekaną bazylią. Doprawiłem solą i pieprzem, dusiłem 10 minut.
Mąkę z masłem zasmażyłem na złoto, wlałem mleko i mieszając zagotowałem. Sos doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową , dodałem starty parmezan.
Cukinię umyłem, odkroiłem końce i pokroiłem wzdłuż na paski. Na dno formy prostokątnej wlałem kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyłem podgotowane płaty makaronu, posmarowałem je sosem mięsnym, przykryłem paskami cukinii i polałem sosem. W ten sposób ułożyłem kilka warstw. Zapiekałem 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze