Krucho-drożdżowe rogaliki

0 (0 ocen)

Krucho-drożdżowe rogali mogą być nadziewane marmoladą lub gęstym budyniem. W każdej wersji są bardzo smaczne i długo zachowują świeżość. Z tej porcji wychodzi bardzo dużo rogalików.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 margaryny
    10 dag drożdży
    1 proszek do pieczenia
    4 jajka
    1/2 szkl mleka
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    7 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    1 jajko
    marmolada

Krucho-drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09i7ovg 1. Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-1bqbfjx 2. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
  • image-0jaigyk 3. Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać koła, które następnie podzielić na 8 części. Na każdą część nakładać marmoladę lub budyń i zawijać rogaliki.
  • image-0xlcqva 4. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 180 st aż nabiorą pięknego złotego koloru.
  • image-1yqq47d 5. Po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy