Kotlet z udka kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Proponuję troszkę inną formę podania udka kurczaka. Z jednego udka wychodzi wielki kawałek mięsa, z którego robię dwa kotlety. Inaczej porcja jest dla mnie za duża :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 udko kurczaka
    sól, pieprz, słodka lub ostra papryka w proszku ( jak kto woli )
    1 jajko
    mąka pszenna
    bułka tarta
    olej do smażenia

Kotlet z udka kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytego i osuszonego udka zdejmujemy skórę i usuwamy tłuszcz.
    Nacinamy od zewnętrznej strony i ostrożnie odcinamy mięsko od kości. Powstały płat mięsa przecinamy na pół tworząc dwa kotlety. Każdy doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką a następnie panierujemy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    Smażymy z obu stron aż się zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy