Proponuję troszkę inną formę podania udka kurczaka. Z jednego udka wychodzi wielki kawałek mięsa, z którego robię dwa kotlety. Inaczej porcja jest dla mnie za duża :)
30 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
1 udko kurczaka
sól, pieprz, słodka lub ostra papryka w proszku ( jak kto woli )
1 jajko
mąka pszenna
bułka tarta
olej do smażenia
Kotlet z udka kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytego i osuszonego udka zdejmujemy skórę i usuwamy tłuszcz.
Nacinamy od zewnętrznej strony i ostrożnie odcinamy mięsko od kości. Powstały płat mięsa przecinamy na pół tworząc dwa kotlety. Każdy doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką a następnie panierujemy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy z obu stron aż się zarumieni.
Komentarze