Kalafior po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior dzielimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odsączamy.
2.Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oleju (2-3 łyżki). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy razem ok, 5 minut.
3.Do cebuli z papryką dodajemy pomidory, dusimy kolejne 5 minut. Następnie dokładamy odsączoną kukurydzę,i oba rodzaje fasoli. Mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy następne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy różyczki kalafiora, a na wierzch sos Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (termoobieg). Wyłączamy piekarnik, potrawę posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się roztopił. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Porady
Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ryżem lub bez dodatków.
Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje.
Komentarze