jajka faszerowane z łososiem

0 (0 ocen)

Jajka z nadzieniem łososiowym.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    200 g wędzonego łososia
    garść świeżych ziół: pietruszka, koperek, szczypiorek
    1-2 łyżki majonezu
    sok z połowy cytryny
    kilka ziaren: pieprzu, kolendry, białej gorczycy>mielimy w młynku do pieprzu


    przybranie:
    kawałki łososia skropione sokiem z cytryny
    szczypiorek

Jajka faszerowane z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka kroimy na pół. Żółtka przekładamy do malaksera.
  • 2. Do żółtek dodajemy łososia, zioła, łyżkę majonezu, zmielone przyprawy i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę majonezu i ponownie mieszamy.
  • 3. Masę wykładamy do połówek jajek. Możemy użyć do tego szprycy lub po prostu nakładać farsz łyżeczką. Na jedną połówkę wychodzi pełna łyżeczka nadzienia.
  • 4. Wierzch jajek przybieramy wedle własnego uznania. Ja do wykończenia użyłam kawałków łososia i szczypiorku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy