Dżem czereśniowo-porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie niezbyt słodkie dżemy to polecamy taki.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg czereśni
    500 g porzeczki
    1 szklanka cukru
    2 opakowania żelfixu (bez cukru)

Dżem czereśniowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem czereśniowo-porzeczkowy 1. Czereśnie umyłem, wypestkowałem. Zasypałem cukrem. Odstawiłem, aby puściły sok.
    Gotowałem na małym ogniu, mieszając czasami. Po ok. 2godzinach dodałem porzeczki. Gotowałem dalej, aż masa zgęstniała. Wtedy dodałem żelfix bez cukru. Odstawiłem.
    Następnego dnia ponownie zagotowałem, gorący dżem przełożyłem do wysterylizowanych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 90 stopni przez 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy