Czerwona kapusta o korzennej nucie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny dodatek do mięsnego obiadu

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty ( 700-800 g )
    1 średnia cebula
    3 łyżki masła
    200 ml półsłodkiego czerwonego wina
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 goździków
    pół małej laski cynamonu
    sól
    pieprz
    ocet z czerwonego wina

Czerwona kapusta o korzennej nucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta o korzennej nucie 1. Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem.
    Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę i przez 5 minut podsmażałem, uważając na to, aby się nie przypaliła.
    Wlałem wino, dodałem przyprawy, dusiłem około 45 minut. W razie gdyby brakowało płynu, wlewamy 1-2 łyżki wody.
    Na koniec doprawiłem solą, cukrem oraz octem z czerwonego wina.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy