Ciasto makowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczny duet.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto

    mąka 2 szkl kopiaste
    cukier 1/2 szkl
    jajka 2 szt mniejsze
    śmietana kwaśna 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    masło albo margaryna 1/2 kostki (250g)

    na masę makową

    masa makowa 1,5 puszki
    jajko 1 szt
    rodzynki ok 1 szkl
    miód 2 łyżki
    skórka pomarańczowa 1-2 łyżki

    na masę serową

    ser na serniki 1 kg
    jajka 3 szt
    śmietana albo mleko 1/2 szkl
    kasza manna 1 kopiasta łyżka
    budyń śmietankowy 1 op
    cukier ok 1 szkl
    masło albo margaryna 1/4 kostki (250g)
    aromat - dowolny

Ciasto makowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.
    Do masy makowej dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Jajka miksujemy z masłem i cukrem, dodajemy ser i pozostałe składniki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywając po kawałku zakrywamy spód przygotowanej dużej blaszki.
    Wykładamy masę makową i wyrównujemy. Masę makową zakrywamy masą serową.

    Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy