mąka 2 szkl kopiaste
cukier 1/2 szkl
jajka 2 szt mniejsze
śmietana kwaśna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło albo margaryna 1/2 kostki (250g)
na masę makową
masa makowa 1,5 puszki
jajko 1 szt
rodzynki ok 1 szkl
miód 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1-2 łyżki
na masę serową
ser na serniki 1 kg
jajka 3 szt
śmietana albo mleko 1/2 szkl
kasza manna 1 kopiasta łyżka
budyń śmietankowy 1 op
cukier ok 1 szkl
masło albo margaryna 1/4 kostki (250g)
aromat - dowolny
Ciasto makowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.
Do masy makowej dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Jajka miksujemy z masłem i cukrem, dodajemy ser i pozostałe składniki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywając po kawałku zakrywamy spód przygotowanej dużej blaszki.
Wykładamy masę makową i wyrównujemy. Masę makową zakrywamy masą serową.
Komentarze