Ciasto Bananowiec

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest puszyste, rozpływa się w ustach. Przepis dostałam od teściowej.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:                               

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    6 jaj

    2 łyżki kakao

    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa bananowa składniki:

    ½ szklanki cukru pudru

    4 banany

    250g masła

    Sok z cytryny

    Bita śmietana:

    800ml śmietany 30%

    2 łyżki cukru pudru

    3 śmietan fix

    1 opakowanie cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    pół czekolady mlecznej bądź gorzkiej



Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na biszkopt ciemny:

    Białka ubić na największych obrotach mikserem na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, następnie zmiksować na puch i dodawać po jednym żółtku.

    Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łyżką drewnianą wymieszać z masą jajeczną. Blachę wysmarować margaryną na to papier do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki i piec ok. 30minut w 180 C.

  • 2. Banany obrać, zmiksować na jednolitą masę, dodać trochę soku z cytryny. W osobnej misce miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zmiksowane banany.

    Bita śmietana.

    Śmietanę zmiksować na największych obrotach, następnie dodać cukry a na końcu śmietan fix.

  • 3. Ciasto:

    Biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat posmarować masą bananową i częścią bitej śmietany. Przykryć drugim płatem ciasta. Rozsmarować pozostałą bitą śmietaną. Zetrzeć czkoladę na tarce o dużych oczkach i posypać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy