Ciastecza sezamowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Co zrobić z nadmiarem sezamu? Pyszne ciasteczka! Robi się je szybko, znikają w mig i smakują wszystkim! Pyszna do zabrania na jesienny, długi spacer lub wycieczkę. Skutecznie poprawiają humor i dodają energii. Polecam :)

  • 20 min

Składniki:


  • 100g miękkiego masła
    1 1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki prażonego sezamu
    1 jajko
    szczypta soli

Ciastecza sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, dodać jajko i znów zmiksować. Następnie dosypać mąkę z sodą i 1/2 szklanki sezamu, ponownie zmiksować. Uformować wałek, otoczyć w pozostałym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić 2 godziny w lodówce.
    Po tym czasie odkrawać po plasterku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy