Chleb orkiszowo-gryczany na wodzie kokosowej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny domowy chlebek zrobiony z wodą kokosową. Chleb orkiszowo-gryczany syci na dłużej niż pszenny i jest zdrowszy.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/2 szkl mąki gryczanej
    1 łyżeczka soli
    7 g drożdży suchych
    1 łyżka oleju z orzechów włoskich
    1 szkl wody kokosowej
    oraz: keksówka 8x18 cm

Chleb orkiszowo-gryczany na wodzie kokosowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesypujemy obie mąki, sól i drożdże, mieszamy. Następnie dolewamy olej i wodę z kokosa. Wyrabiamy ciasto i przekładamy je do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie wstawiamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy