Carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czyli - poszperajmy w lodówce i zróbmy szybko pyszne danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (Jaki kto lubi - u mnie świderki): 1 opakowanie
    - boczek wędzony surowy: 20 dekagramów
    - kremówka 36%: 300 mililitrów
    - żółta: 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - rozmaryn (gałązki): 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - natka pietruszki świeża: 0.5 pęczka
    - ser żółty do posypania: 10 dekagramów

Carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiłam osoloną wodę na makaron. Wrzuciłam go do gotowania dopiero jak boczek był złoty i ugotowałam al dente.
  • 2. Boczek pokroiłam w drobną kostkę i zrumieniłam na patelni. Dodałam do niego czosnek, listki rozmarynu i wlałam połowę śmietanki. Gotowałam to przez 2-3 minuty. Drugą połowę śmietanki roztrzepałam z żółtkami i wymieszałam ze startym serem. Wlałam do boczku i gotowałam króciuteńką chwilę, żeby się nie zagotowało i nie ścięło. Taki sos wlałam do odcedzonego makaronu i wymieszałam dokładnie, by oblepił każdego klucha. Posypałam wszystko natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy