Bebeczki czekoladowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włóż dżem do zamrażarki na ok 15 minut, aby się ściął jak sorbet lodowy. Wtedy masz pewność, że dżem utrzyma się w babeczkach, nie opadnie na dno i nie wypłynie cały z babeczek Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Przesiać mąkę przez sitko, następnie dodać kakao, cukier, sól, sodę i wszystko wymieszać. Potem wlać wodę, maślankę albo jogurt, 1 łyżkę rumu oraz oliwę lub olej. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii Formę wypełnić do 1/3 ciastem, czyli około jedna łyżka do każdego zagłębienia w formie. Na środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce dżemu (powinien być lekko zamrożony) i przykryć resztą ciasta. Foremki napełniamy do 2/3 wysokości, ponieważ babeczki wyrosną. Piec 25 minut.
Komentarze