Bananowiec

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybkie i dobre ciacho z bananami

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt 4 jajka

    1/2 szklanki cukru

    1/2 szklanki mąki

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    odrobina czerwonego barwnika w proszku

    Masa bananowa ok. kilogram bananów

    1/2 kostki margaryny

    galaretka jasna

    1 szklanka cukru pudru

    Pozostałe składniki

    2 galaretki truskawkowe

    paczka okrągłych biszkoptów

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bananowiec 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Bananowiec 2. Dodać odrobinę barwnika w proszku, dokładnie wymieszać.Wlać ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy średnicy 24cm. Piec ok. 15 min w 160 C. Gdy ciasto się upiecze, pozostawić do wystudzenia
  • Bananowiec 3. Galaretkę zalać gorącą wodą, odstawić. Utrzeć margarynę z dodatkiem cukru. Banany obrać i zmiksować, dodać do masy, wymieszać, dodać galaretkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę chwilę schłodzić i wyłożyć na biszkopt, wstawić ponownie do lodówki
  • Bananowiec 4. Rozpuścić czerwone galaretki. Gdy masa zastygnie ułożyć na nią biszkopty
  • Bananowiec 5. Ciasto zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy