1.
1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta dodajemy olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewamy na blaszkę o wymiarach 25cmx 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty.
2. Masa bananowa: Z mleka odlewamy 150ml. Pozostałe mleko gotujemy. W odlanym mleku mieszamy proszek budyniowy. Masę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy i gotujemy około 2 minut. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy budyń i razem ucieramy. Połową masy przekładamy biszkopty. Drugą połowę wykładamy na wierzchu ciasta.
3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku. Studzimy. Banany obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Banany układamy na wierzchu ciasta. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze