Żurek na kiełbasie

0 (0 ocen)

szybki żurek z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

  • 2 litry wody
    300g kiełbasek smerfetki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka chrzanu ( może być ze słoiczka )
    100 ml śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    ocet
    10 jajek ugotowanych na twardo

Żurek na kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować jajka, obrać i pokroić na połówki.
    Wodę wlać do garnka, dodać kiełbaski pokrojone w kawałki, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.
    Na dno talerza ułożyć połówki jajek, wlać żurek. Podawać z pieczywem.
    Żurek jest bez dodatku żuru gotowego z butelki, ale równie smaczny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy