Zupa soczewicowo-pieczarkowa z prażonym siemieniem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zdrowa i bardzo smaczna:)))

  • 35 min

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    200g pieczarek
    1 ½ l rosołu
    1 łyżka siemienia lnianego
    2 łyżki nasion słonecznika
    3 łyżki śmietany
    1 ugotowana marchewka
    tłuszcz do smażenia

Zupa soczewicowo-pieczarkowa z prażonym siemieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy do miękkości następnie połowę rozdrabniamy blenderm. Pieczarki kroimy w kostkę, smażymy, razem z marchewką rozdrabniamy blenderem.
  • 2. Soczewicę, pieczarki i marchewkę dodajemy do gorącego rosołu i gotujemy razem około 5 minut.
  • 3. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i zaciągamy nią zupę, gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • 4. Słonecznik i siemię prażymy na delikatnie natłuszczonej patelni i dodajemy do zupki.

Porady

Podajemy z dowolnym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy