Zupa paprykowa domi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, układamy na blaszce i skrapiamy lekko oliwą. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 15 minutach obok papryki układamy ćwiartki cebulki i wsadzamy na kolejne 15-20 minut, aż skórka papryki zacznie robić się miejscami czarna.
Wyjmujemy, szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia.
W tym czasie zagotowujemy bulion.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, podobnie postępujemy z cebulą.
Warzywa wrzucamy do rosołu, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy 5 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią.
Miksujemy blenderem na gładki krem, ozdabiamy śmietaną, bazylią (suszoną lub świeżą). Można podawać z grzankami.
Komentarze