Zupa paprykowa Domi

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca zupa na chłodne, zimowe wieczory. Szybka i tania w przygotowaniu.

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
    1 cebula
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    0,5 litra bulionu warzywnego
    ostra papryka
    bazylia
    śmietana kremówka

Zupa paprykowa domi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, układamy na blaszce i skrapiamy lekko oliwą. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 15 minutach obok papryki układamy ćwiartki cebulki i wsadzamy na kolejne 15-20 minut, aż skórka papryki zacznie robić się miejscami czarna.
    Wyjmujemy, szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia.
    W tym czasie zagotowujemy bulion.
    Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, podobnie postępujemy z cebulą.
    Warzywa wrzucamy do rosołu, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy 5 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią.
    Miksujemy blenderem na gładki krem, ozdabiamy śmietaną, bazylią (suszoną lub świeżą). Można podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy