Zupa ,,meksykańska"

0 (0 ocen)

Zupa jest bardzo sycąca i znakomicie rozgrzewa w chłodne,jesienne i zimowe dni.

Składniki:

  • -ok. 1,5 litra wody
    -3 marchewki
    -pietruszka
    -seler
    -por
    -2 cebule
    -duża czerwona papryka
    -koncentrat pomidorowy
    -sól
    -curry
    -puszka czerwonej fasoli lub namoczona wcześniej i ugotowana fasola
    -2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    -3 lub 4 ziemniaki
    -pół szklanki makaronu zacierka(niekoniecznie)

Zupa ,,meksykańska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować w posolonej wodzie wywar z włoszczyzną oprócz 1marchewki i cebuli.
  • 2. W międzyczasie rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy lub oleju.Podsmażyć na niej posiekaną cebulę,czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę utartą na tarce.
  • 3. Usmażone, miękkie warzywa połączyć z wywarem.Obrać, pokroić w kostkę ziemniaki, dodać do garnka, wsypać zacierkę.Gdy ziemniaki i zacierka będą miękkie dodać do smaku curry (ok 2-3 łyżki stołowe), czerwoną fasolkę wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy w słoiczku.Gotować jeszcze ok 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy