Wiele razy robiłam zupę krem z marchewki, ale tym razem postanowiłam wypróbować w wersji z sokiem z pomarańczy i przyznam, że wyszła niezwykle orzeźwiająca.
Składniki:
0,5 kg marchewki (obranej)
sok z 1 pomarańczy
kawałek selera
1 cebula
sól
pieprz
kminek
ok. 3 łyżki masła klarowanego
ok. 1 l bulionu drobiowego
kromki chleba
Zupa krem z marchewki i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub talarki, seler i cebulę pokroić w kostkę. Na maśle klarowanym podsmażyć warzywa aż zmiękną, podlać bulionem i wlać wyciśnięty sok z pomarańczy. Płyn powinien przykryć warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Całość gotować ok. 20-30 minut. Zmiksować blenderem i ponownie zagotować.
Kromki chleba pokroić w kostkę, wrzucać na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażyć na złoty kolor.
Zupę podawać na ciepło posypaną grzankami i natką pietruszki.
Komentarze