Zupa krem z marchewki i pomarańczy

0 (0 ocen)

Wiele razy robiłam zupę krem z marchewki, ale tym razem postanowiłam wypróbować w wersji z sokiem z pomarańczy i przyznam, że wyszła niezwykle orzeźwiająca.

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki (obranej)
    sok z 1 pomarańczy
    kawałek selera
    1 cebula
    sól
    pieprz
    kminek
    ok. 3 łyżki masła klarowanego
    ok. 1 l bulionu drobiowego
    kromki chleba

Zupa krem z marchewki i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub talarki, seler i cebulę pokroić w kostkę. Na maśle klarowanym podsmażyć warzywa aż zmiękną, podlać bulionem i wlać wyciśnięty sok z pomarańczy. Płyn powinien przykryć warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Całość gotować ok. 20-30 minut. Zmiksować blenderem i ponownie zagotować.
    Kromki chleba pokroić w kostkę, wrzucać na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażyć na złoty kolor.
    Zupę podawać na ciepło posypaną grzankami i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy