Zupa cebulowa pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę. Posypać cukrem i smażyć do momentu, aż cebula stanie się złoto-brązowa. Następnie posypać mąką i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć do bulionu i dodać przyprawy. Gotować 45 minut na niewielkim ogniu. Lekko przestudzoną zupę wlać do żaroodpornych miseczek i posypać serem żółtym. Przykryć wyciętymi krążkami z ciasta francuskiego. Nie trzeba ich dużo wywijać na zewnątrz, bo ciasto bardzo dobrze się przylepia do miski i nic nie odpada.Ciasto posmarować żółtkiem rozkłóconym 1 łyżką wody i zapiekać ok. 10 minut w temp. 220 st.C.
2.W wersji bez pierzynki pod koniec gotowania do zupy dodać żółty ser i dokładnie wymieszać. Jako dodatek polecam grzanki z żółtym serem lub groszek ptysiowy.
Komentarze