Zupa cebulowa pod pierzynką

0 (0 ocen)

pomysł na zupę

Składniki:

  • - 7 średnich cebul
    - 1l bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)
    - 2 łyżki mąki
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka suszonego tymianku
    - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - 15 dkg sera żółtego
    - 6 łyżek masła lub margaryny
    - sól, pieprz
    - opakowanie ciasta francuskiego

Zupa cebulowa pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa cebulowa 1. Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę. Posypać cukrem i smażyć do momentu, aż cebula stanie się złoto-brązowa. Następnie posypać mąką i dokładnie wymieszać.
    Całość przełożyć do bulionu i dodać przyprawy. Gotować 45 minut na niewielkim ogniu. Lekko przestudzoną zupę wlać do żaroodpornych miseczek i posypać serem żółtym. Przykryć wyciętymi krążkami z ciasta francuskiego. Nie trzeba ich dużo wywijać na zewnątrz, bo ciasto bardzo dobrze się przylepia do miski i nic nie odpada.Ciasto posmarować żółtkiem rozkłóconym 1 łyżką wody i zapiekać ok. 10 minut w temp. 220 st.C.
  • 2. W wersji bez pierzynki pod koniec gotowania do zupy dodać żółty ser i dokładnie wymieszać. Jako dodatek polecam grzanki z żółtym serem lub groszek ptysiowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy