Zupa brokułowa z serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wbrew pozorom, bardzo smaczne i subtelne połączenie.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g brokułu
    100 g sera pleśniowego (lazur)
    1 l wody
    150 g wędzonej piersi z kurczaka
    50 g ryżu jaśminowego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    mielona gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

Zupa brokułowa z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru przez 15 min. Kilka różyczek odkładamy do dekoracji, resztę z pokrojonym w kostkę serem (oraz wywarem z gotowania), miksujemy. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wsypujemy ryż, całość gotujemy na małym ogniu (do miękkości ryżu), co jakiś czas mieszając. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy