Wbrew pozorom, bardzo smaczne i subtelne połączenie.
40 min
Składniki:
500 g brokułu
100 g sera pleśniowego (lazur)
1 l wody
150 g wędzonej piersi z kurczaka
50 g ryżu jaśminowego
1 łyżka oliwy z oliwek
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Zupa brokułowa z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru przez 15 min. Kilka różyczek odkładamy do dekoracji, resztę z pokrojonym w kostkę serem (oraz wywarem z gotowania), miksujemy. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wsypujemy ryż, całość gotujemy na małym ogniu (do miękkości ryżu), co jakiś czas mieszając. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu.
Komentarze